NUTRICIONIZAM & OKUS

Nutricionizam u međuovisnosti s okusom

Ono što u smislu zdravlja definira neku namirnicu je njena hranjiva vrijednost. Istovremeno za pojedinca je manje privlačna namirnica koja nema izvrstan okus, bez obzira na hranjivu vrijednost. Svijest o realnosti ova dva parametra hrane, u modernom tehnološkom smislu izazov je pomiriti ove dvije sastavnice i stvoriti harmoniju okusa i nutritivne vrijednosti, kako bi ostvarili zahtjeve znanosti o prehrani – namirnicu koja se može uklopiti prema zahtjevima uravnotežene prehrane.

Ovu međuovisnost mogu ispuniti samo vrhunski proizvodi, dizajnirani da nahrane čula i podmire tjelesne potrebe na hranjivim tvarima.

Alfa i omega

Tradicionalni pekarski proizvodi i moderna tehnološka rješenja, primjerice smrznuti i polu-pečeni proizvodi gotovi za konzumaciju u kratkom vremenu, okus je mjera kvalitete izrade, koja u svom fokusu ima hranjivu vrijednost. Okus i nutritivna vrijednost već su desetljećima izazov tehnološkoj struci i nutricionistima, koji su u neprestanoj potrazi za novim sastojcima, te razvoju metoda obrade sirovina kako bi se očuvala njihova hranjiva vrijednost, ili kroz pristup funkcionalne hrane, obogatila i dignula na novu razinu.

Uravnotežena prehrana postiže se pravilnim izborom. Omjeri i vrste sastojaka igraju ključnu ulogu u konačnom sudu prehrambene vrijednosti neke namirnice. Uzmemo li okus i nutricionizam kao alfu i omegu, zdrava namirnica u tom smislu mora ispuniti savršeni krug.

Novosti